0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter

Claudia Heinermann: Onbekende oorlogsverhalen

Claudia Heinermann (1967) portretteerde vergeten slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog: de Duitse wolfskinderen, die vluchtten naar Litouwen.

September 26, 2016
Tekst: Guido van Eijck

BP2016 Claudia Heinermann lo-res 3

Waltraut Minnt (1936) was zeven jaar oud toen Russische soldaten haar huis in Oost­Pruisen binnenvielen. Ze verkracht­ ten haar moeder en zetten het gezin op een trein richting Siberië. Haar zwaargewonde moeder overleed in de trein. Waltraut en haar oudere zus werkten jarenlang in de Gulag, alleen Waltraut over­leefde. Begin jaren vijftig werd ze gedeporteerd naar Litouwen.

Ze kende er niemand, sprak de taal niet, en zwierf jarenlang over het platteland. Uiteindelijk nam een boerenfamilie haar in huis. Waltraut werd volwassen en trouwde met een zware drinker. Met hem kreeg ze zes zonen. Nu woont ze in een klein huisje dichtbij het bos. Waltraut is nog altijd het liefste buiten.
Eind 1944 viel het Rode Leger Oost-­Pruisen binnen. Honderd­ duizenden mensen sloegen op de vlucht, waaronder veel kinderen.

Ze kwamen in Litouwen terecht, waar ze in de bossen en rondom boerderijen probeerden te overleven. Wie geluk had, werd geadop­teerd door een Litouwse familie en kreeg een Litouwse naam zodat het Sovjet­-regime hen niet zou ontdekken. Pas na het uiteenvallen van de Sovjet-­Unie kwamen de verhalen van deze ‘wolfskinderen’ naar buiten.

Claudia Heinermann spoorde met journalist Sonya Winterberg de overgebleven wolfskinderen op. Met portretten, landschaps­foto’s, historische documenten en oude foto’s vertelt zij hun tragi­ sche geschiedenis. Ze wil deze verhalen bewaren voor toekomstige generaties. In elke oorlog worden volgens Heinermann kinderen getroffen en getraumatiseerd voor het leven, terwijl zij niets met dat conflict te maken hebben.

BP2016 Claudia Heinermann lo-res 2