0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter

Human Rights Tattoo: een cm2 van je huid

“Wat kan ik doen dat werkelijk bijdraagt?”, vroeg de Tilburgse beeldend kunstenaar Sander van Bussel zich af. In samenwerking met Tilburg Cowboys en Festival Mundial begon hij het project Human Right Tattoo: het tatoeëren van alle 6773 letters van de Universele rechten van de mens op evenzoveel lichamen.

11 oktober 2016
Tekst: Carla van Gaalen
Beeld: Reinout van den Bergh

Inmiddels zijn er ruim 3200 gezet. Bij BredaPhoto was er een family meeting voor hen. Een aantal familymembers zocht en vond de foto van hun tattoo in de geëxposeerde tattoo-foto’s in de Willemstraat en waren bij de lezing die Van Bussel over het project gaf. Het gaf een buzz van positivisme onder Van Bussels woorden.

BP16-HRTtalk2okt-1

Het Human Rights Tattoo project is een kunstproject om mensen bewust te maken van de Universele rechten van de mens over vrijheid, ongeacht afkomst, geloofsovertuiging, politieke kleur, sekse of land van herkomst. “Je zou zeggen dat deze rechten bij iedereen bekend zijn, helaas is dat niet zo. Daardoor is het ook onmogelijk om deze te respecteren en te beschermen. De tattoos zijn een begin van een gesprek erover. Mensen tekenen geen petitie, de petitie tekent hen.”

Het begon in 2010. Tijdens het festival Mundial in Tilburg ontmoette Van Bussel Nyosh uit Nairobi, Kenia. Iemand die zich sterk maakte voor de mensenrechten en dat in 2012 met de dood moest bekopen. Een beloofd onderzoek naar zijn overlijden is nog steeds niet uitgevoerd. “Zijn dood liet me reflecteren, wat kan ik doen.”

Van Bussels initiatief wordt ondersteund door Amnesty International en Festival Mundial. En het support groeit. Grote festivals zoals Low Lands en lokale tatoeëerders faciliteren hem bij de uitvoering. Er zijn sessies geweest in Malawi, Rusland, Kenia en Zimbabwe. Op de daar gemaakte foto’s laten mensen trots hun verse tattoo zien.

“Het verhaal verspreidt zich vanzelf. In Noord- en Zuid-Amerika, Myanmar en dichter bij huis in Praag of nog dichterbij op de Zwarte Cross, waar een lid van de Pussy Riots een letter liet zetten. Mensen horen erover en stellen hun netwerk beschikbaar. Met de tattoo vieren de mensen hun vrijheid. Ze geven hun mening, en die kan hen op deze manier niet worden afgenomen.”

BP16-HRTtalk2okt-2

BP16-HRTtalk2okt-5

Van Bussels bewustzijn van de mensenrechten en de wens de aandacht hierop te vestigen werden nog eens verder versterkt door zijn ontmoeting met Ndume Olatushani. Deze Amerikaan heeft 28 jaar onschuldig vastgezeten voor moord. Twintig jaar ervan in death row. Op zijn lijf staat de N, die staat voor everyone. “Al die tijd dat hij vast zat, heeft hij nooit de hoop verloren.” Een rotsvast geloof in zijn rechten als mens.

Als alle letters zijn gezet, zou dat dagelijks tot zo’n 1000 gesprekken over mensenrechten kunnen leiden, stelt Van Bussel. “Dan zit mijn werk er wel zo’n beetje op.” Vooralsnog vertrekt hij over drie weken naar Mexico voor nieuwe tattoo sessies.


Sander van Bussel was op zondag 2 oktober te gast in de serie Close Encounters van BredaPhoto in de Stadsgalerij. Human Rights Tattoo is te zien in de Willemstraat.

Wil je een tattoo laten zetten of op een andere manier bijdragen? Meer info op www.humanrightstattoo.org

BP16-HRTtalk2okt-4