0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter

Morgan Ashcom: anarchistisch paradijs Skatopia

Skatopia is een plek van uitersten. Niet voor niets koos Morgan Ashcom (1982) het als decor voor zijn fictieve verhaal Leviathan. Hier is niks wat het lijkt.

12 oktober 2016
Text: Guido van Eijck


Halverwege de jaren negentig bouwde een groep skaters het ultieme skatepark in de bergen van de Amerikaanse staat Ohio. Wat begon met een paar cementen ramps groeide uit tot een heus skatedorp. Skatopia werd beroemd en berucht om de anarchie, de ruige levensstijl van de honderden bewoners en de uitbundige feesten en concerten die er worden gegeven. Dit dorp is de achtergrond voor Morgan Ashcoms serie Leviathan.

Tussen 2009 en 2012 fotografeerde Ashcom in deze voor hem herkenbare omgeving. Hij groeide op een afgelegen boerderij op het platteland van Virginia en was een fanatiek skater. In zijn foto’s zien we een man met een ooglapje, een brandende auto, maar ook een walvisstaart. Niets is wat het lijkt.

Ashcom werkte namelijk samen met de mensen die hij fotografeerde om mythische en allegorische thema’s te ensceneren. Zo wendde hij de fotografie aan om een fictief verhaal te vertellen. Met Leviathan zet hij de illusie neer van een veilige, afgelegen samenleving. Maar grote veranderingen lijken aanstaande, net als in de mythe van het zeemonster Leviathan.

BP2016 Morgan Ashcom lo-res 4

Morgan Ashcom