0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter

Museumstraat: walking lunch langs expo’s in 6 huiskamers

Een kleine stoet mensen trekt van huis naar huis in een zonovergoten straat in Breda. De Speelhuislaan mag zich vandaag Museumstraat noemen. Fotografiestudenten van AKV|St. Joost maakten fotoseries over Breda en de wijk Belcrum in samenwerking met Stadsarchief Breda. Deze series zijn te zien in zes huiskamers tijdens een Walking 7 gangenlunch van veganistische cateraar De Gouden Radijs.

28 september 2016
Tekst: Marian Schutte
Beeld: Marian Schutte en Ron Magielse


bp 162

bp 161

Belcrum
De wijk Belcrum is tijdens het festival the place to be. Er zijn diverse exposities op prachtige plekken als STEK, Belcrum Beach, Electron en De Faam. Allemaal met een geschiedenis. En allemaal erg uitnodigend voor innovatieve kunstenaars.

Er zijn nog maar weinig foto’s van de Belcrum in het stadsarchief. Reden voor een samenwerking tussen Stadsarchief Breda, BredaPhoto en AKV|St.Joost Breda.
De foto’s zullen na de expositie bijgevoegd worden in het stadsarchief. Een prachtig initiatief dat wordt bekroond met een heuse walking lunch in de Speelhuislaan. Een laan met allure en geschiedenis. En die geschiedenis laat zich zien in de opbouw van de wandeling. We lopen van oud naar nieuw.
Een huis dat in de steigers staat en volledig gerenoveerd wordt. Een huis dat het oude aanzien van de groentewinkel behoudt, maar voor bewoning gemoderniseerd is. Tot compleet nieuwe huizen…

Expo in 6 huiskamers
Tijdens de wandeling door de Museumstraat gaan zes deuren open. De bewoners hebben op verschillende manieren plaats gemaakt voor de foto’s van de studenten. Foto’s aan de muren, op statieven, en zelfs bevestigd aan de lamellen voor het raam. De samenwerking bracht de studenten op inventieve ideeën. De bewoners zijn er blij mee en trots op: “Vandaag hebben we kunst aan de muur en BredaPhoto in huis. Zo leuk om bij te kunnen dragen aan het in beeld brengen van de veranderingen die een wijk doormaakt.”

IMG_0584-2
Ontwikkeling
De fotoseries zijn divers. Martin Memelink heeft als thema voor zijn werk: ‘Belcrum bouwt’. Wat de visie op de ontwikkeling in de wijk is en wat dat betekent voor de mensen die in de wijk wonen, is het kernpunt. In de Belcrum wordt aan de toekomst gebouwd. En dat is een mooie reden waarom dit project verder ondersteund zal worden door Stadsarchief Breda.

Er is ook nieuw werk. Debbie Schoone werkte samen met jonge bewoners uit de wijk. Ze gaf hen een wegwerpcamera en liet er hun eigen Belcrumverhaal mee vertellen. Debbie fotografeerde hen en een bonte mengeling van beelden is het resultaat.

IMG_0563-3
Kleur, geur en… smaak!
En al die ontwikkeling en plaatselijke schoonheid wordt met kleur en geur bij elkaar gehouden door de gerechten van De Gouden Radijs. Elk gerecht is een verrukking voor het oog. En doet de smaakpapillen dansen. Marit Biemans is niet zomaar uitgenodigd om een potje te cateren; ze past in het concept van initiatiefnemende kunstenaars. Marit vindt eigen initiatief belangrijk. “Toen ik mijn gerechten, volledig gemaakt met plantaardige ingrediënten, creëerde, wist ik: “Dit moet er zijn. Dit wil ik aan de mensen brengen.” En hoe Marit dat doet, ondervinden de deelnemers van de walking lunch ten volle.

Het geheel past wonderwel bij de sfeer en de diversiteit van de wandeling, de interieurs in de Museumstraat en de foto’s die er geëxposeerd worden. Een zomerse soep van geroosterde tomaat, paprika en knoflook for starters! En een drieluik van vegan kaasballetjes met bieslook, basilicum en maanzaad. Gevolgd door nog vijf overheerlijke gerechten, waarvan smaak en textuur even afwisselend zijn als de exposities in de huizen (en tuinen!) waar ze worden geserveerd.


De 1e editie van Museumstraat vond plaats op zondag 25 september. Voor wie wil weten hoe fotografie smaakt en hoe verrukkelijk kijken het is naar rode aardappel met sesam en wasabimayonaise: er staat nog een walking lunch op het programma; op 30 oktober is er een reprise! Koop je ticket via www.bredaphoto.nl/programma/museumstraat

bp 158

bp 159

IMG_0548-3

14468618_1467635643263445_1178344148131217622_o