0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter

Ouderenproject Ruitersbos: teder contact, trotse blikken en af en toe wat tranen

Ontroerend zijn de dertien dubbelportretten die Ilse Wolf samen met de bewoners van Seniorenresidentie Ruitersbos en hun mantelzorgers maakte. Waardoor? De tederheid in het contact. Hoe een hand rust op de arm van de ander. Beschermend en koesterend. De bezoekster die dit vertelt, kan een paar tranen net niet bedwingen, zo veel indruk maakt het.

29 september 2016
Tekst: Carla van Gaalen
Beeld: Ron Magielse

bp 132

En trots zijn de mensen. Het is groot feest. Het doet iedereen goed om zo in het zonnetje te staan. En terecht, het feit dat zij ouder zijn wil nog niet zeggen dat ze er niet meer echt bij horen. Mensen op leeftijd doen nog steeds mee, ook als het werkzame leven voorbij is.

“Deze expositie op initiatief van BredaPhoto is voor Ruitersbos een mooie gelegenheid om de bewoners zichzelf en hun familie te laten zien en om meer mensen van buiten over de vloer te krijgen, zodat zij het ook kunnen zien”, zegt directeur Rita van Odenhoven.

YOU en mantelzorg
Het thema van BredaPhoto You is het startpunt voor de dubbelportretten. YOU: jij bent aan zet, de zelfredzame mens. De overheid doet een stap achteruit in cultuur, welzijn en zorg. Voor de een een kans en uitdaging. Voor de ander is het de vraag of het zelf wel allemaal lukt. Vandaar dat mantelzorgers meer dan ooit belangrijk zijn. Of zoals wethouder van cultuur en participatie Marianne de Bie zegt: “Gemeente en mantelzorgers hebben elkaar hard nodig.” De zorg kan niet meer zonder hen.

bp 135

De foto’s onthuld
Terug naar de mensen om wie het gaat. Mantelzorgers en hun familie onthullen hun portret. Het eerst zichtbaar is de foto van een bewoonster die kort na het maken ervan overleed. Er valt een korte stilte.
Een andere bewoner wil niet bij zijn portret staan. Want ‘ik rook niet’ klinkt het uit de grond van zijn hart. Toch staat hij er gezellig rokend op, samen met zijn broer. Uiteindelijk komt hij dichterbij, met een enorme sigaar in zijn mond, de rook vrolijk kringelend om zijn hoofd.
Een statige man duwt zijn zus in een rolstoel langs de expositie. Op hun foto maakt hij een sierlijke knieval voor haar. Vroeger was hij zelf fotograaf. Zijn foto’s van Breda zijn opgenomen in het Stadsarchief. Sinds de digitale fotografie zijn intrede heeft gedaan, fotografeert hij niet meer zo vaak. Hij mist de spanning van het analoog fotograferen: het ontwikkelen van fotorolletjes, het opkomend beeld in het ontwikkelbad.

Universeler thema
Fotograaf Ilse Wolf loopt rond en is in gesprek met de geportretteerden. Contact en betrokkenheid. Dat boeit haar. Haar projecten start zij vanuit een persoonlijke interesse, en gaandeweg ontwikkelen deze zich in universelere thema’s. Net zoals haar project Weather Permitting, over Caldey een minuscuul eiland voor de kust van Wales. Ooit was het een bruisend eiland, nu lijkt de tijd er stil te staan. Hier ging zij naar toe vanuit een persoonlijk gevoel, ze wilde weg uit de drukke prestatiemaatschappij. Resultaat: een boek waarin het zien van het de kalme leven van de geïsoleerde bewoners jezelf tot rust brengt. In de expositie bij Ruitersbos is het universele gevoel de ontroering over het contact, de broosheid van de oudere mens.

De expositie ‘Schrijven om te onthouden’ in Seniorenresidentie Ruitersbos werd geopend op vrijdag 23 september en is onderdeel van het Ouderenproject van BredaPhoto 2016. Nog te zien t/m 30 oktober: Boeimeerweg 2, buitenexpositie in de tuin, open ma-vr 9-17u en za/zo 10-21u.
Neem ook een kijkje bij de expositie in Verzorgingshuis De Leystroom.bp 137