0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter

Xiaoxiao Xu: DIY-vliegtuigen op het Chinese platteland

Xiaoxiao Xu (1984) volgde acht boeren in China die hun eigen vliegtuigen bouwen. Ze raakte gefascineerd door hun verbeeldingskracht en vindingrijkheid.

25 oktober 2016
Tekst: Guido van Eijck

Wat spreekt je zo aan in het verhaal van de boeren?
‘Hoe ze helemaal op eigen houtje hun droom waar proberen te maken, gewoon in hun eigen achtertuin met gerecyclede materialen en huishoudelijk gereedschap. Wat onmogelijk lijkt, maken zij mogelijk.’

Hoe werd je door de boeren ontvangen?
‘Heel hartelijk. Xu Bin nodigde me uit om bij zijn familie thuis te logeren. De eerste dag liet Xu Bin me de stad zien. De tweede dag mocht ik mee naar zijn werkplek. De derde dag gingen we naar het gemeentehuis om subsidie aan te vragen voor zijn project. De vierde dag nam hij me mee naar het dorp van zijn vrouw. Zo kom je steeds dichter bij iemand. Ik luister, ik observeer en op het juiste moment druk ik op de knop.’

Is er een boer waar je een speciale herinnering aan hebt?
‘Xu Bin is me het meest bijgebleven. Hij is rustig, slim en verwezenlijkt stap voor stap zijn droom. Hij was 18 jaar toen hij begon met bouwen, nu is hij 40 en kan hij van vliegtuigen leven. Hij heeft zelfs een vliegtuigmuseum geopend in zijn geboortedorp. Ik heb met Xu Bin gevlogen in zijn vliegtuig De witte draak, een duizelingwekkende en onvergetelijke ervaring.’


XiaoxiaoXu04