0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter

Zelf aan de slag bij Nieuwe Veste

Een heerlijk creatieve bende is het. Teun Hocks zou er van gecharmeerd zijn. Zijn absurdistische taferelen zijn de inspiratie voor de workshop die Nieuwe Veste aanbiedt op deze zaterdag. De amateurfotograaf aan de slag. Absuriditeit op teken- en fotopapier binnen de kleurige lijntjes van BredaPhoto. Leuker kunnen we het niet maken. Gekker wel. Met overgave. En een hoop inspiratie.

22 oktober 2016
Tekst & beeld: Marian Schutte

img_2155

Tafereel met tegenstellingen
“En nu het glaasje wijn erbij”, roept Leonie Muller, docent fotografie bij Nieuwe Veste. Ze helpt de deelnemers van idee tot foto. Klaske zit met chique kleren op de grond, haar pink omhoog, nippend van een glas witte wijn. Plastic tassen en lege flessen rondom haar. Een tafereel met tegenstellingen. Zoals Teun Hocks ze maakt.
Het zogenoemde green screen wordt na de fotoshoot in Photoshop vervangen door een spannende achtergrond. Zo belandt een dame met chique kleding onder een grijs en tochtig viaduct.


14618885_1341524395867241_1808279343_o

Zelf
Het idee achter de workshop is om zelf een set te bouwen van verschillende attributen en materialen. Net als in het werk van beeldend kunstenaar Teun Hocks kunnen zo vreemde, grappige en verrassende sfeerbeelden ontstaan. In deze omgeving wordt de zelfredzame mens gefotografeerd door de deelnemers. Waar zit de kracht, waar zit de kwetsbaarheid?
Greet, Klaske, Maria en Yvonne nemen, samen met Leonie, de tijd om hun ideeën vorm te geven en uit te diepen.

Veel te kleine ladder
“We begonnen met een idee. En een zelfgekozen achtergrond. Een foto. Of een tekening,” licht Greet toe. Ze heeft een bloemenjurk, een keukenschort en pantykousen aangetrokken. Een emmer sop in haar linkerhand en rechts een ladder. Een veel te kleine ladder om de ramen van het grote gebouw te bereiken. Hoe (zelf)redt ze zich hier uit?

img_2163

img_2157

“De foto mag straks wel in het magazine hoor, ik woon ver weg; hier word ik niet herkend.”
Greet mag trots zijn op het resultaat. Ze heeft op deze zonnige herfstdag in lokaal B8 op de tweede verdieping alle creatieve trossen losgegooid. De achtergrond die het uiteindelijke resultaat zoveel cachet geeft, heeft ze eigenhandig met potlood en krijt getekend. Met een prent van Hocks voor zich ter inspiratie. Greets camera staat op Leonie’s statief. Ze instrueert haar over de instellingen en pakt dan emmer en ladder om zich als een heus model te laten fotograferen door het oog van haar eigen fototoestel.

De resultaten van een dag lang uitdenken, overleggen, meten, timen en fotograferen, zijn verrassend en aanstekelijk. De amateurfotograaf mag er (trots op) zijn!

Op zaterdag 15 oktober, tijdens het Weekend van de Amateurfotograaf van BredaPhoto, vonden er workshops plaats van Nieuwe Veste docenten Leonie Muller en Erik Boot.