BredaPhoto Festival maakt volledige line-up bekend

Journeys toont ruim 50 fotografen en kunstenaars

BredaPhoto Journeys

Van oude industriële gebouwen en kerken, tot het ruige, nieuwe ontwikkelgebied ’t Zoet: BredaPhoto tovert dit najaar de stad Breda om tot een groot podium voor fotografie en videokunst. Meer dan zeven weken lang tonen internationale topfotografen zij aan zij met jonge talenten hun visie op het thema Journeys. De reis is een metafoor voor ontwikkelingen in het leven die alles op z’n kop kunnen zetten. Soms is dit een letterlijke fysieke reis, op zoek naar een nieuw thuis, vrijheid of simpelweg overleven, maar vaak ook psychologisch of spiritueel; een zoektocht naar je eigen identiteit of een nieuw levensdoel. Journeys brengt ruim 50 fotografen en kunstenaars bijeen die met hun verhalen bezoekers willen inspireren, misschien wel om zelf een nieuw pad in te slaan.

In coproductie met de Grote Kerk Breda zal in dit hart van de stad een site-specific solotentoonstelling te zien zijn van Rosângela Rennó, grande dame van de Braziliaanse kunst die in Nederland nog niet zo bekend is. Daar komt met dit festival ongetwijfeld verandering in. Mounir Raji brengt met zijn project Dreamland een ode aan het Marokko van zijn dromen. Hij vangt zijn tweede thuis in de kleuren van de late zomerzon en roept met zijn foto’s herinneringen op aan aan warm weerzien met zijn familie, oneindig buiten kunnen spelen en gevoelens van vrijheid, vertrouwen en hoop. Tina Farifteh neemt ons met haar nieuwste project Tina in Sexbierum via een indrukwekkende totaalervaring met video en lichtkunst mee op haar zoektocht naar een nieuw thuis in dit Friese dorp aan de Sedyk.

Sakir Khader, winnaar van de Zilveren Camera, toont actueel werk waarin het leven en overleven van de inwoners van het door de oorlog getroffen Palestina centraal staan en waarin zijn persoonlijke betrokkenheid bij hen voelbaar is. Thana Faroq portretteert met How Shall We Greet The Sun sterke vrouwen die net als zij naar Nederland zijn gevlucht en hier met vallen en opstaan een nieuw thuis proberen op te bouwen. Omar Victor Diop kruipt voor zijn speelse serie Diaspora in de huid van historische Afrikaanse mensen die in Europa leefden en deel uitmaken van de Europese geschiedenis. Naast deze en vele andere professionele fotografen en kunstenaars toont BredaPhoto ook jonge talenten die nu nog studeren aan tien Europese kunstacademies.

Bijzondere samenwerkingen
Dit festival gaat BredaPhoto een aantal bijzondere samenwerkingen aan. Samen met fotografiepartner FOTODOK presenteert het festival Grounding — Stories of Migration in de StadsGalerij. Zeven in Nederland werkzame fotografen belichten in deze groepstentoonstelling het thema van eerste generatie migratie en het aarden in Nederland. In coproductie met Oxfam Novib en het Pathshala South Asian Media Institute toont BredaPhoto Take me to the river op ’t Zoet. Dit multimediaproject neemt ons mee naar de grote rivieren in de stroomgebieden van de Ganges, Brahmaputra en Meghna (GBM), die hun oorsprong vinden in de majestueuze Himalaya en uitmonden in de uitgestrekte Zee van Bengalen. Centraal staan de verhalen van mensen die wonen aan de oevers van deze machtige rivieren in Nepal en Bangladesh. Deze gemeenschappen leren voortdurend van de rivier, ze benutten de voordelen maar moeten zich tegelijkertijd aanpassen aan de ingrijpende gevolgen van klimaatverandering. Het Oekraïense collectief Ukrainian Photographies nam de uitnodiging aan om een voorstel te doen voor Journeys. Drie fotografen uit Oekraïne tonen samen in een presentatie op ‘t Zoet hoe het begrip ‘thuis’ verandert door de verschrikkingen van de oorlog in hun land. BredaPhoto is ook trots op het participatieproject In Getuigenis. Theatermaker Adelheid Roosen en kunstenaar Leendert Vooijce zijn met 26 Bredanaars de waarachtige ontmoeting aangegaan. Een diverse groep inwoners van de stad ging onder bezielde leiding van Roosen en Vooijce in duo’s op zoek naar de betekenis van de ontmoeting met ‘de ander’ en ‘de ander in jezelf’. De resultaten van deze reis zullen op het festival te zien zijn.

Line-up
Abdul Halik Azeez / Adelheid Roosen & Leendert Vooijce / Adrianna Chlebicka / Aimilia Theofilopoulos / Amber Dooms / Anaïs López / Andrew Jackson / Anna Gajewszky / Claudia Gordillo / Daryna Tyshchenko / Frederic St-Hilaire & Jonathan Parant/ Giany Kraan (GIGI) / Hira Nabi / Ilaria Di Biagio / Ioana Cîrlig / Joost Rutten / Koral Carballo / Margit Lukács & Persijn Broersen / María Magdalena Campos-Pons / Max Grund / Mónica Alcázar-Duarte / Mounir Raji / Oliwia Fit / Omar Victor Diop / Oscar Mack / Parisa Azadi / Rosângela Rennó / Sakir Khader / Santanu Dey / Sara Francola / Sayuri Ichida / Selma Selman / Shaima Al-Tamimi / Thana Faroq / Tina Farifteh
FOTODOK X BredaPhoto: Giya Makondo-Wills / Hanna Hrabarska / Kevin Osepa / Nael Quraishi / Marwan Magroun / Sebastian Koudijzer & Tyler Koudijzer / Thana Faroq
Oxfam Novib X Pathshala South Asian Media Institute X BredaPhoto: Amit Machamasi / Kishor Sharma / Fariha Hossain / Hadi Uddin / Mohammad Ashraful Huda
Ukrainian Photographies X BredaPhoto: Sergii Polezhaka, Yana Kononova, Katya Lesiv
Photo by Max Grund
© Max Grund
Photo by Omar Victor Diop
© Omar Victor Diop Courtesy MAGNIN-A Gallery, Paris Omar Ibn Said, Diaspora series 2015

Internationaal team
Deze editie van BredaPhoto is samengesteld door een internationaal artistiek team. BredaPhoto is trots dat Dr. Ileana Selejan en Mohamed Somji zich voor deze editie als co-curatoren bij Reinout van den Bergh, Astrid Hulsmann en artdirector Jan Schaerlackens hebben gevoegd. Selejan is curator, schrijver, onderzoeker en doceert momenteel aan het Edinburgh College of Art, University of Edinburgh. Somji is onder meer curator en directeur van Gulf Photo Plus in Dubai. De groepstentoonstelling van Ukrainian Photographies is samengesteld door Viktoria Bavykina and Max Gorbatskyi. Bij het project Take me to the river in samenwerking met Oxfam Novib is Munem Wasif van het Pathshala South Asia Media Institute betrokken als curator en adviseur. Grounding — Stories of Migration is samengesteld door Daria Tuminas, curator bij FOTODOK in Utrecht. BredaPhoto wordt sinds 1 juli 2023 geleid door directeur Friso Wijnen. Van levensbelang voor het festival zijn de ruim 150 vrijwilligers, waarvan een deel inmiddels is begonnen met de opbouw. Zonder vrijwilligers geen BredaPhoto, zo simpel is het.

Meer dan fotografie
Een bezoek aan het BredaPhoto Festival biedt meer dan het bekijken van inspirerende tentoonstellingen. BredaPhoto bundelt tijdens het festival de krachten met verschillende culturele partners, waaronder Chassé Theater en Cinema, de Nieuwe Veste, Stedelijk Museum Breda, Stadsarchief Breda en het Zen Centrum. Zo zijn er theatervoorstellingen, waaronder Ode van Schippers & Van Gucht in Brack en meerdere voorstelling in het Chassé Theater, een filmprogramma, artist talks en performances, rondleidingen, wandel- en fietsroutes, een speurtocht voor jong en oud en workshops waarbij je zelf met fotografie aan de slag gaat. Op zaterdagmiddagen is er een bijzondere route langs particuliere huizen waarin bewoners extra werk van de deelnemende fotografen bij hen thuis tonen en bezoekers zo de kans geven zich verder te verdiepen en hierover het gesprek aan te gaan. Teveel om in één dag te beleven? Maak er een heel weekend van en laat je verrassen door een groen, gastvrij en grenzeloos Breda!

Journeys
Fotografen
Gigi Kraan Blood is thicker than water
Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid