V&A x BredaPhoto: Colour Mania

doorlopende presentatie van bijzondere collectie autochromen

Helen Messinger Murdoch , The Taj Mahal at Agra, 1914, autochrome, V&A, RPS.362-2017 © Estate of Helen Messinger Murdoch

Het Victoria and Albert Museum (V&A) beheert een van ’s werelds grootste collecties autochromes – een baanbrekend procédé voor kleurenfotografie dat al aan het begin van de 20e eeuw werd ontwikkeld. Uitgevonden door de gebroeders Lumière – ook pioniers van de cinema – was de autochrome de eerste op grote schaal beschikbare vorm van kleurenfotografie. Toen het in 1907 op de markt kwam, werd het gretig omarmd door picturalisten, waaronder de beroemde fotograaf Alfred Stieglitz.

Autochromes zijn zo kwetsbaar en lichtgevoelig dat ze niet in het openbaar kunnen worden tentoongesteld. Daarom presenteert V&A in samenwerking met uitgeverij Thames & Hudson de collectie in een nieuwe publicatie met de titel Colour Mania, die deze autochromes in hun wonderlijke en schilderachtige schoonheid toont en zo een adembenemend beeld geeft van de vroege 20e eeuw in kleur.

Het V&A en curator Catlin Langford die aan het V&A verbonden was als Curatorial Fellow in Photography, hebben BredaPhoto gevraagd om in Nederland een exclusieve presentatie rond Colour Mania te organiseren. In het verlengde van Theatre of Dreams zal BredaPhoto de serie van fotograaf Helen Messinger Murdoch (1862- 1956) tonen. In 1913 begint de 51 jarige Helen aan een reis om de wereld met haar drie camera’s met als doel de wereld in kleur vast te leggen. Beginnend in Londen reist ze via de Lumiere fabriek in Lyon, naar vele landen zoals Egypte, Palestina, India, Birma, China, Japan, de Filipijnen, Hawaï en Amerika.

Vanaf vrijdag 21 tot en met zondag 23 oktober, de laatste dag van het BredaPhoto Festival, tonen we dit bijzondere tijdsdocument doorlopend op een groot scherm in MotMot Gallery. Ga er lekker voor zitten en geniet van een historische wereld in kleur.

Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid