Migratieverhalen in Beeld

in de Nieuwe Veste

FOTODOK organiseert in samenwerking met Nieuwe Veste en BredaPhoto een bijeenkomst waarin de migratieverhalen van diverse beeldmakers centraal staan. De fotografen laten in hun werk zien wat het betekent om te migreren, hoe je tussen verschillende landschappen in, met meerdere culturen leeft.

Locatie: Nieuwe Veste, Molenstraat 6, Breda

Datum: Vrijdag 27 september

Tijd: 11:00

Gratis toegang

De Britse-Zuid-Afrikaanse fotograaf Giya Makondo-Wills zal meer vertellen over haar nieuwe project dat van 13 september tot en met 3 november te zien is in de Stadsgalerij als onderdeel van BredaPhoto. Makondo-Wills werkt aan thema’s als identiteit, ras, kolonisatie, de westerse blik en machtssystemen. In haar nieuwe project A Neighbourhoud onderzoekt ze het Nederlandse immigratiesysteem en de invloed van discriminatie en racisme op onze samenleving, op juridische procedures en alledaags gebabbel in de buurt. Uiteindelijk vormt dat een vijandige achtergrond voor ieder nieuw ”Welkom”.

Fotograaf Maryam Touzani onderzoekt haar identiteit vanuit haar eigen ervaring van het Nederlands en Marokkaans zijn. Wie haar fotoboek Maktub opent wordt uitgenodigd na te denken over de diverse elementen die je identiteit vormen. De innovatieve benadering van een boek dat in beide richtingen kan worden gelezen, benadrukt een flexibele identiteit die niet vast staat maar eerder vloeiend is en aan verandering onderhevig. Ze maakt veel gebruik van collages om de frictie én overeenkomsten tussen twee landschappen, die zo ver uit elkaar liggen, te laten zien.

Dit verdiepingsprogramma is onderdeel van de tentoonstelling van FOTODOKGrounding, Stories of Migration die tijdens BredaPhoto Festival te zien zal zijn in de StadsGalerij van Breda.

maryam touzani
Maryam Touzani