Aishwarya Arumbakkam

Call

Aishwarya Arumbakkam Call
In 2020, toen de internationale grenzen plotseling werden gesloten als gevolg van de COVID-19 pandemie, zat Aishwarya Arumbakkam, een fotograaf uit India, vast in Austin in de staat Texas waar ze studeerde. Het leidde tot een abrupte en aangrijpende afzondering van haar ouders in India, wiens gezondheid ze zag aftakelen terwijl ze hen niet fysiek te hulp kon schieten. Hun relatie ging door op verschillende communicatieplatforms maar werd gecompliceerd door de afstand en het verschil in tijdzones. Via (video)gesprekken, berichten en foto's deelden Arumbakkam en haar ouders gelach, ruzie, tranen en uiteindelijk het alledaagse niets en stilte.
In haar werk Lines verbeeldt Arumbakkam de routes die haar vader in zijn kamer bewandelde als lijnen op papier. Op sommige dagen waren er veel stappen, op sommige minder en op andere waren er geen. In Appa Walking, een met de hand getekende animatie, loopt haar vader in een eindeloze loop, begeleid door het ritmische geluid van een metronoom die synchroon loopt met zijn voetstappen. Binnen de video is er geen horizon, geen omgeving, geen aanduiding van tijd en plaats en geen verhaal. De tijd is verlengd en cyclisch.
Voor haar werk Call ging Arumbakkam op zoek naar herhalende patronen in de berichten die zij en haar vader uitwisselden. Het terugkerende thema van hun uitwisselingen was een constante poging om verbinding te maken, terwijl dat net zo vaak mislukte.
In de werken van Aishwarya zie je geen indicatie van waar zij of haar ouders zijn, maar je weet dat die ruimtes gescheiden zijn door tijdzones en afstand. Door te kijken, te luisteren en de aanwezigheid van haar ouders te visualiseren door middel van abstracte indrukken, probeerde Aishwarya herhaaldelijk, soms tevergeefs, de afstand tussen hen te overbruggen.
In Aishwarya’s works, there is no indication of where either she or her parents are, but there is an indication of those spaces being separated by duration and distance. By looking at, listening to, and visualizing the presence of her parents through abstract impressions, Aishwarya repeatedly tried, sometimes in vain, to bridge the distance between them.
Het werk van Aishwarya Arumbakkam maakt onderdeel uit van de groepstentoonstelling Space to Breathe, samengesteld door Newsha Tavakolian en te zien in de Grote Kerk Breda.
Over Aishwarya Arumbakkam

Aishwarya Arumbakkam (1988) is een multidisciplinaire beeldend kunstenaar die met fotografie, film en tekenen werkt om verhalende installaties en kunstenaarsboeken te creëren. Aishwarya is afkomstig uit Chennai, India en volgt momenteel een MFA in Studio Art aan de Universiteit van Texas, Austin. In 2020 ontving ze de Magnum Foundation Photography and Social Justice Fellowship.

Website: www.aishwarya-arumbakkam.com

Locatie: Grote Kerk

Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid