Arguiñe Escandón & Yann Gross

Aya

Arguiñe Escandón & Yann Gross Aya- Balsa
Arguiñe Escandón en Yann Gross ontdekten het werk van de baanbrekende fotograaf Charles Kroehle (1876-1902) via een ansichtkaart uit het begin van de 20e eeuw. Hun onderzoek onthulde het uitgebreide werk van Kroehle in de Peruaanse Amazone, maar tegelijkertijd ook zijn koloniale blik. Om afstand te nemen van de heersende iconische representatie van vorige eeuwen, wilde het koppel een werk creëren vanuit hun eigen intuïties en ervaringen in de Amazone. Om het woud te begrijpen namen ze, onder begeleiding van de inheemse gemeenschap, deel aan ceremonies en volgden ze een plantaardig dieet. Daardoor bevonden ze zich soms in een veranderde staat van bewustzijn.
Escandón en Gross kwamen tot de ontdekking dat planten de kern vormden van de gemeenschap en dat de organische eigenschappen van de jungle het ecosysteem het beste vertegenwoordigen. Door de pigmenten van bepaalde bladeren in vloeibare vorm eruit te halen en een lichtgevoelige emulsie te maken, ontwikkelden ze een proces van organische fotografie. Zo maakten ze afdrukken in hun geïmproviseerde laboratorium in het bos. Anders dan Kroehle's benadering, probeerden ze zich echt onder te dompelen in het landschap, in plaats van de gebied of de bewoners te ‘exotiseren’.
Voor de installatie van hun project Aya - wat ziel of geest betekent in de Quichua-taal - combineren Escandón en Gross originele, oude beelden van Kroehle met hun eigen organisch gedrukte foto's. Door verhalen uit verschillende momenten met elkaar te verweven, creëren ze een dialoog tussen twee uiteenlopende punten: de historische, vaak stereotiepe representatie van het Amazonelandschap en zijn bewoners, en hun eigen zintuiglijke ervaring.
Arguiñe Escandón & Yann Gross Aya - Rio
Arguiñe Escandón & Yann Gross Aya - Mayantuyacu
Over Arguiñe Escandón & Yann Gross

Arguiñe Escandón (1979, Bilbao, Spanje) is een fotograaf met een achtergrond in psychologie. In haar werk reflecteert ze op de relaties die mensen ontwikkelen met hun persoonlijke en sociale omgeving, waarbij ze zich richt op de verschillende processen van aanpassing, verandering en transformatie.

Yann Gross (1981, Vevey, Zwitserland) is fotograaf, filmmaker en ontwerper. Door middel van fotografie, installatie en video onderzoekt Gross hoe de mens zijn omgeving vormgeeft en een identiteitsgevoel ontwikkelt.

De twee kunstenaars ontmoetten elkaar in 2008 op het fotofestival PhotoEspaña. In 2019 brachten ze hun boek Aya uit. In 2020 zijn ze genomineerd voor de Prix Élysee.

Locatie: MotMot gallery/CrossMark

Arguiñe Escandón & Yann Gross Aya- Alas
Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid