Franciska Legát

Hellish Eden

Franciska Legát Hellish Eden
Franciska Legát Hellish Eden
"Hoe was het land waarin mijn ouders zijn opgegroeid? Wreed in vergelijking met het Westen, humaan in vergelijking met zijn buren, surrealistisch vanuit het perspectief van vandaag en op de een of andere manier nog steeds charmant als je het op oude foto’s ziet,” vertelt de Hongaarse Franciska Legát over haar fotografische documentaire Hellish Eden waarin de grenzen tussen realiteit en fictie, verleden, heden en de toekomst opgeheven zijn.
Ze onderzoekt hoe haar persoonlijke identiteit en ontwikkeling worden beïnvloed door de subjectieve verhalen over het verleden. De titel Hellish Eden verwijst naar de dualiteit en absurditeit van het Hongaarse communistische regime in de jaren ‘70 en ‘80. Op basis van de verhalen van haar ouders legt ze fictieve situaties vast die in het verleden mogelijk hadden kunnen zijn, maar nooit hebben plaatsgevonden. Praten over het verleden is voor oudere generaties vaak een taboe en veel mensen hebben hun trauma's nog steeds niet kunnen verwerken.
Legát werkt in haar serie nauw samen met haar familie. Ze ensceneert scènes die verwijzen naar het verleden op basis van hun gesprekken. Op deze manier doorbreekt ze de stilte en benadrukt ze het belang van praten over het verleden om het heden te begrijpen en zodoende een betere toekomst te creëren.
Franciska Legát Hellish Eden
Over Franciska Legát

Franciska Legát (1997, Boedapest, Hongarije) woont en werkt in Boedapest. In 2020 deed ze een semester aan HKU fotografie via een Erasmus Scholarship. In 2021 behaalde Legát haar bachelor in fotografie aan de Moholy-Nagy University of Art and Design. Momenteel ze is bezig met haar master aan dezelfde academie.

Locatie: Backer en Rueb park

Franciska Legát Hellish Eden
Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid