Ghazaleh Rezaei

Ghazaleh Rezaei 'Lamentation' uit de serie The Martyrs
De Iraanse staatspropaganda verheerlijkt degenen die zijn gestorven in de Iran-Irak oorlog. Zij krijgen de status van ‘martelaar’. Terwijl de oorlogsdoden in heroïsche verhalen terechtkomen, blijven de Iraanse slachtoffers van de COVID-19 pandemie grotendeels anoniem. Tegen de achtergrond van de alarmerend hoge COVID-19 sterftecijfers, krijgen de archieffoto's van de oorlogsmartelaren in het project van Ghazaleh Rezaei een nieuwe context. Beide crises roepen vergelijkbare reacties op: een blijvend, diep gevoel van verlies en het wanhopige besef dat doordachte interventies deze mensenlevens hadden kunnen redden.
In haar doorlopende project The Martyrs onderzoekt Rezaei de overeenkomsten tussen de collectieve rouwprocessen van de oorlog tussen Iran en Irak en de COVID-19-pandemie in Iran. De rouw om de oorlogssoldaten en sympathie voor hun nabestaanden worden meestal collectief gedeeld. Bij sterfgevallen tijdens de pandemie ontbrak deze gemeenschappelijke nabijheid en de troost die het bood in tijden van wederzijds verdriet.
Met het fotoarchief van haar overleden oom Cyrus Bahadori (1960-1993) als uitgangspunt illustreert Rezaei een parallel tussen het verleden en het heden. Ze anonimiseert de martelaars in haar project door met een felle flits de gezichten te verlichten. Door het werk hier in de kerk te situeren, ontstaat er een visuele vergelijking met de figuren die tijdens of na de beeldenstorm zijn geanonimiseerd, zoals Maria afgebeeld in het graf van Frederik van Renesse. Met belichting als terugkerende factor in de foto’s, beweegt Rezaei zich in deze serie tussen het verbergen en onthullen van het martelaarschap waardoor het collectieve rouwproces een nieuwe context krijgt.
De fotograaf draagt dit werk op aan Cyrus Bahadori en de slachtoffers van COVID-19.
Het werk van Ghazaleh Rezaei maakt onderdeel uit van de groepstentoonstelling Space to Breathe, samengesteld door Newsha Tavakolian en te zien in de Grote Kerk Breda.
Over Ghazaleh Rezaei

Ghazaleh Rezaei (1990, Teheran, Iran) is een fotograaf gevestigd in Teheran, Iran. Ze is momenteel PhD-kandidaat in Art Studies aan de Universiteit van Teheran. Haar werk richt zich op aspecten van de Iraanse cultuur, geschiedenis en hun relatie tot hedendaagse problematiek.

Website: www.ghazalehrezaei.com

Locatie: Grote Kerk

Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid