Joel Sternfeld

Sweet Earth: Experimental Utopias in America

Joel Sternfeld Sweet Earth: Experimental Utopias in America
Terwijl ‘laissez-faire economics’ de wereld overspoelt en de toekomst van de aarde in gevaar lijkt te komen, heeft de droom om in harmonie met de natuur en met elkaar te leven een toenemende urgentie gekregen. Het is een gemeenschappelijk menselijk verlangen door de geschiedenis heen, waarbij het utopische gemeenschapsideaal geleidelijk wortel heeft geschoten in Amerika. In Sweet Earth: Experimental Utopias in America kijkt Joel Sternfeld naar representatieve historische en huidige Amerikaanse utopieën.
Sweet Earth brengt de individuele en ogenschijnlijk ongelijksoortige sociale fenomenen samen en maakt deze gemeenschappen zichtbaar. In het begin van de 19e eeuw was het idee van ‘utopie’ in zwang geraakt door de werken van Francis Bacon, Jean-Jacques Rosseau en later David Owen, Karl Marx en Friedrich Engels. Hoewel deze sociale theoretici grotendeels Europees waren, floreerden utopische gemeenschappen in de vloeiende omgeving van het jonge Amerika. Van het 'perfecte' leven dat seculiere en religieuze gemeenschappen tussen 1810 en 1850 voor hun leden probeerden op te bouwen, tot de experimenten in het begin van de 20e eeuw. Die bereikten een hoogtepunt te midden van de turbulentie van de oorlog in Vietnam. Sommige communities uit de late jaren zestig overleven en bloeien nog steeds.
De jaren negentig en de eerste jaren van het nieuwe millennium werden opnieuw een broeinest van sociale experimenten. Momenteel overspoelt de ‘co-housing-beweging’ Amerika met minstens 70 volledig voltooide en bezette gemeenschappen, en tal van andere gepland. Dit gaat gepaard met de snelle wereldwijde expansie van duurzame gemeenschappen die bekend staan als eco-dorpen, ook in heel Amerika. Het werk van Sternfeld laat een versmelting van tijd en plaats zien om te verhelderen, te eren én te waarschuwen.
Joel Sternfeld Sweet Earth: Experimental Utopias in America
Over Joel Sternfeld

Joel Sternfeld (1944, New York, VS) is een kunstenaar-fotograaf die zich bezighoudt met de utopische en dystopische mogelijkheden van het leven in Amerika. Sternfeld ontving twee Guggenheim-beurzen en bracht een jaar in Italië door met een Rome-prijs. Hij doceert aan het Sarah Lawrence College, waar hij de leerstoel van de Noble Foundation in kunst- en cultuurgeschiedenis bekleedt.

Locatie: BRACK

Joel Sternfeld Sweet Earth: Experimental Utopias in America
Joel Sternfeld Sweet Earth: Experimental Utopias in America
Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid