Maen Hammad

Landing

Maen Hammad Landing
Voor een groep Palestijnse jongeren is skaten een manier om te ontsnappen aan de zorgen en de dreiging van geweld in hun dagelijks leven. Het samenwerkingsproject Landing van Maen Hammad – zelf een skater - geeft een radicale vorm van verzet in een landschap dat is aangetast door de gewelddadige Israëlische bezetting van Palestina. De beelden in het project zijn gemaakt door Hammad, maar ook door de andere Palestijnse skaters. Hij gaf hen wegwerpcamera's en vroeg ze de wereld om zich heen te fotograferen.
Door de beelden heen zijn afbeeldingen geweven van de ervaringen die Hammad en zijn familie zelf hebben meegemaakt. Als ontheemden, als leden van een diaspora, en van zijn eigen gedeeltelijke terugkeer naar de plek waar hij nu woont, op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, niet in staat om terug te keren naar zijn voorouderlijk dorp. Hammad, die 19 jaar in de Verenigde Staten had gewoond, keerde in 2014 terug naar Palestina. Omdat hij een gevoel van vervreemding verwachtte, nam hij zijn skateboard mee. Een manier om het kind in hem gerust te stellen dat alles goed was, terwijl hij probeerde zijn gevoel van thuis terug te krijgen.
Hammad ontdekte dat skaten hem naar een soort parallelle wereld trok waarin hij - en degenen met wie hij skate - konden deelnemen aan hun omgeving. Hij ziet het als een dans met een ‘gebouwde omgeving’ en als een instrument om het gemeenschapsgevoel te bevorderen. Ook is het een uitlaatklep voor hun verbeeldingskracht. Het project wil daarmee een bergplaats zijn voor vrijheid, terwijl de skaters en hun mede-Palestijnen allemaal hun landingsplaats proberen te vinden.
Over Maen Hammad

Maen Hammad (1992, Jeruzalem, Palestina) groeide op in de Amerikaanse buitenwijken van Michigan en woont momenteel tussen Ramallah, Palestina en Washington, D.C. Behalve als fotograaf en filmmaker, werkt Hammad als mensenrechtenonderzoeker en campagnevoerder. Zijn werk wordt gedreven door het fantasierijke te verkennen en te spelen met het alledaagse.

Website: www.maenhammad.com
Locatie: Backer en Rueb park

Maen Hammad Landing
Maen Hammad Landing
Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid