Marc Ohrem-Leclef

Zameen Aasman ka Farq

Marc Ohrem-Leclef As far apart as the Earth is from the Sky - Suresh and Amit (Punjab) 2017
Zameen Aasman Ka Farq betekent: ‘zo ver uit elkaar als de aarde van de lucht is’. Het werk van Marc Ohrem-Leclef verbeeldt de genegenheid tussen Indiase mannen: het vasthouden van handen, in elkaar grijpende pinken of het intieme naar elkaar toe leunen. Deze fysieke aanraking biedt een venster op de complexiteit van vriendschap, liefde, seksualiteit en queerness. Ohrem-Leclef gebruikt foto's en teksten om de vele vormen van liefde in werk zichtbaar te maken, van open en sociaal geaccepteerd tot onuitgesproken.
Mensen van alle genders, klassen en religieuze achtergrond delen hoe zij aanraking ervaren, het belang ervan en veranderende normen - zowel uitbreidend als beperkend - te midden van LGBTQ+-identiteitspolitiek. Hoe koesteren hetero, cisgender mannen genegenheid van hetzelfde geslacht?
Veel betrokkenen vertrouwen Ohrem-Leclef met hun diep persoonlijke geschiedenis alleen omdat hij een buitenstaander is. Vaak hechten ze aan hun gedeelde zoektocht naar verbondenheid en gemeenschap. Ze zitten samen in kamers, in velden en in parken en spreken van de 'liefde die stroomt' wanneer ze op een bepaalde manier de hand van een vriend vasthouden. Sommigen, gebonden door omstandigheden, zijn niet in staat om hun verlangen naar liefde voor hetzelfde geslacht te verwoorden; anderen, die hun leven leiden in traditionele culturele ruimtes - meestal buiten steden - willen hun identiteit niet eens noemen.
Zameen archiveert een diep menselijk verlangen om contact te maken door middel van aanraking. Wat als ‘queer’ of ‘traditioneel’ wordt beschouwd, blijft in beweging, in tegenstelling tot snel veranderende normen en verschillende blikken. Uiteindelijk kijkt Ohrem-Leclef naar de mensen voor zijn lens, geheel los van labels.
Marc Ohrem-Leclef As far apart as the Earth is from the Sky - A class photo (Karnataka) 2018
Marc Ohrem-Leclef As far apart as the Earth is from the Sky - Imitiyaj and Ravsaheb (Maharashtra) 2018
Over Marc Ohrem-Leclef

Marc Ohrem-Leclef (1971, Düsseldorf, Duitsland) woont in Brooklyn, New York. Zijn werk onderzoekt thema’s als identiteit en verbondenheid, in het bijzonder waar hun gangbare representaties ongelijkheden in stand houden. Ohcrem-Leclef is een MacDowell-fellow, heeft talloze onderscheidingen ontvangen en geeft les aan onder meer ICP.

Website: www.marcleclef.net
Locatie: StadsGalerij

Artist Talk Marc Ohrem Leclef & Tanvi Mishra
Marc Ohrem-Leclef As far apart as the Earth is from the Sky -Krishna River (Maharashtra) 2020
Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid