Merri Mkrtchian

Merri Mkrtchian Still uit de film 'Yerevanian Illness'
Tegen de schrijnende context van de Armenië-Azerbeidzjaanse grenscrisis die sinds 2021 voortduurt, richt Merri Mkrtchian zich op de jonge generatie en de undergroundcultuur die in de stad Yerevan opkomt. Yerevanian Illness is een experimentele documentairefilm waarin Mkrtchian verschillende evenementen en plaatsen in de stad vastlegt. Ze gebruikt flikkerende beelden, stroboscopisch licht en een zware bas om de kijker een glimp te geven van hoe het is om het naoorlogse Yerevan te ervaren. Door verschillende rollen aan te nemen, die van regisseur, cameraman én onderwerp, geeft ze een vertekend portret van zichzelf. Terwijl ze daarmee ook bewust bepaalde aspecten verborgen houdt.
De audiofragmenten die Mkrtchian zorgvuldig door de film vlecht, verzamelde ze al enkele jaren vóór de film. Ze bestaan uit poëtische uitbarstingen, willekeurige gesprekken met vrienden en vreemden, en luidruchtige stadsgeluiden. Deze teksten geven uitdrukking aan de waan van een stad die verankerd is in trauma. Op het scherm ziet de kijker jonge mensen die zich wenden tot alcohol, drugs en feesten om te ontsnappen aan de realiteit om hen heen. Tegelijkertijd spreekt de film van hoop, weerspiegeld in het gelach en de genegenheid van de jeugd, een bewijs van het feit dat ze zelfs in de meest hopeloze situatie elkaar nog hebben.
Mkrtchian creëert een opmerkzame mix van geluid, beeld en tekst om een ruimte te bouwen die persoonlijke inzichten kan oproepen, waarbij je je relatie met een stad onder de loep neemt als een plaats van angst en onrust, maar ook als een plek waar je je omarmd kunt voelen door gelijkgestemden.
Het werk van Merri Mkrtchian maakt onderdeel uit van de groepstentoonstelling Space to Breathe, samengesteld door Newsha Tavakolian en te zien in de Grote Kerk Breda.
Over Merri Mkrtchian

Merri Mkrtchian (1995, Yerevan, Armenië) is een Armeense beeldend kunstenaar en schrijver. Ze studeerde af aan het Yerevan State Institute of Theatre and Cinematography met een BA in filmregie. Momenteel woont en werkt ze in Armenië en werkt ze als filmregisseur met verschillende mediaproducties.

Locatie: Grote Kerk

Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid