Moara Tupinambá

Mirasawá

Moara Tupinambá Deusaem Mairi
Moara Tupinambá Moara de Mairi
Moara Tupinambá maakt collages voor haar fotografische serie met visuele elementen uit boeken, encyclopedieën en tijdschriften om het belang van de natuur voor inheemse volkeren te onderstrepen.
De beelden in de serie Mirasawá zijn geproduceerd in meerdere technieken: tekenen, schilderen, installatie, video en fotografie. Literatuur is ook een bron voor Tupinambá. De werken vormen cartografieën van herinnering, identiteit, afkomst en inheems verzet, vanuit een antikoloniale visie. Mirasawá betekent 'mensen' in het Nheengatu, een dialect dat is afgeleid van de Tupi-taal, die in heel Brazilië onder de inheemse nederzettingen veel werd gesproken.
De werken promoten het mysterie en de krachten van de natuur. Zo creëren de sterren, maan, planeten, bos, dieren en andere elementen op de achtergrond een fictieve sfeer. Ondertussen vertegenwoordigen aardse voorwerpen zoals helmen en harnassen de realiteit van de dagelijkse strijd van inheemse volkeren om hun cultuur en territorium te behouden, die worden belegerd door verwoestend economisch en sociaal beleid.
In deze reeks collages probeert de kunstenaar - door zich de beelden opnieuw toe te eigenen - de canons van antropologie en kunstgeschiedenis te herdefiniëren. Door nieuwe visualisaties voor de inheemse vrouw te creëren, stelt Tupinambá een nieuwe manier voor om naar haar eigen gemeenschap te kijken en feministische verhalen nieuw leven in te blazen.
Over Moara Tupinambá

Moara Tupinambá (1983, Mairi/Belém, Pará, Brazilië) is een inheemse beeldend kunstenaar en activist voor de zaak van het inheemse Tupinambá-volk. Haar genealogische afkomst is afkomstig uit de lagere regio Tapajós (Vila de Boim en Cucurunã). Ze is de vice-voorzitter van de multi-etnische vereniging ‘Wyka Kwara’; lid van de ‘MAR’, een collectief van vrouwelijke kunstenaars uit Pará; en een lid van de gezamenlijke kunstruimte ‘Colabirinto’.

Website: www.moaratupinamba.com
Locatie: XXL Plein

Moara Tupinambá Barbara Parawara
Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid