Nepal Picture Library

The Public Life of Women: A Feminist Memory project

Nepal Picture Library
‘Openbaar’ worden is gezien worden in de geschiedenis. De reis van Nepalese vrouwen van binnen de grenzen van huiselijkheid naar de openheid van het openbare leven is een overgang van obscuriteit naar herinnering. In 2018 richtte de Nepal Picture Library een speciaal vrouwenarchief op, het Feminist Memory Project (FMP). Het bouwt voort op de feministische impuls om het verleden van vrouwen te herdenken in de overtuiging dat het zichtbaar maken van hun geschiedenis de weg naar gelijkheid bevordert.
Het onderdeel The Public Life of Women dat te zien is tijdens BredaPhoto, biedt een alternatief voor de “officiële” geschiedenis van de democratische strijd in Nepal in de afgelopen eeuw. Die strijd wordt gedomineerd door mannen en bakent de participatie van vrouwen af binnen bepaalde voorgeschreven normen op basis van gender. Door deze geschiedenis vanuit het perspectief van vrouwen te bekijken, vestigt de tentoonstelling aandacht op de manieren waarop de toetreding van vrouwen tot de politiek en het openbare leven aanleiding gaf tot nieuwe posities binnen de omtrekken van een door mannen gedomineerde geschiedenis.
Beginnend met de beweging tegen de oligarchie van de familie Rana en hun opgelegde totalitaire regime in het koninkrijk Nepal van 1846 tot 1951, waarvan een groot deel heimelijk plaatsvond in privéruimtes, reizen we door de decennia in een poging om de zichtbaarheid van vrouwen te vergroten in de politieke geschiedenis van Nepal. De collectie toont verder voorbeelden waarin vrouwen politieke strijd leidden, vergaderingen toespraken, opinies publiceerden en sociale normen overtraden.
Nepal Picture Library
Nepal Picture Library

Nepal Picture Library is een digitaal fotoarchief dat wordt beheerd door photo.circle – een platform voor fotografie – in Kathmandu, Nepal. Het platform wil een inclusief visueel archief van de Nepalese sociale en culturele geschiedenis creëren. Het dient als een opslagplaats voor materialen die een multiculturele en pluralistische representatie van de Nepalese geschiedenis waarborgen. En op die manier moedigt het diepere en meer betekenisvolle verbindingen met het verleden aan.

Locatie: Chassé park

Nepal Picture Library
Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid