Omar Victor Diop

Diaspora

Photo by Omar Victor Diop
© Omar Victor Diop Courtesy MAGNIN-A Gallery, Paris Diaspora 2015
Photo by Omar Victor Diop
© Omar Victor Diop Courtesy MAGNIN-A Gallery, Paris Diaspora 2014
Identiteit en ontdekken - op collectief en persoonlijk niveau - zijn de centrale thema's in Diaspora van Omar Victor Diop. De serie is een reis door de tijd en onthult minder bekende verhalen over de rol van Afrikanen buiten Afrika. Met dit werk daagt Diop ons uit om onze eigen ideeën over de geschiedenis te heroverwegen en geeft hij antwoord op zijn voortdurende, interne dialoog over wie hij is als kunstenaar en persoon.

Diop startte de serie tijdens een residentie in Malaga, Spanje, waar hij zich een vreemdeling voelde. Voor deze serie richtte hij zich op het Europa van de 15e tot 19e eeuw. Hij liet zich inspireren door voorbeelden van renaissance- en barokkunst. Diop gebruikt portretten van bijzondere Afrikanen uit de Europese geschiedenis als referentie en verbindt hun levensreizen en nalatenschappen met die van hemzelf. Hij toont hiermee zijn fascinatie voor de bijzondere lotsbestemmingen van reizigers en mensen in vreemde omgevingen.

Door zichzelf te portretteren als deze historische mensen, werd hij zowel verteller als personage, en gedwongen zijn onzekerheden onder ogen te zien. Hij verwijst naar hedendaagse sport, voetbal in het bijzonder, door in elk beeld subtiel een object te plaatsen zoals een voetbal of een rode kaart. Hiermee wil hij de tegenstelling aankaarten tussen een leven vol glorie en erkenning, terwijl het “anders zijn” tegelijkertijd uitdagingen oplevert. Diop ziet hierin een overeenkomst tussen hedendaagse voetballers in Europa en de historische figuren van de portretten.

Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid