Rajyashri Goody

Eat With Great Delight

Rajyashri Goody Eat With Great Delight
Namdeo Nimgade Do you dream of food, air, and water
Rajyashri Goody onderzoekt het verband tussen voedsel en kaste, de maag en onderdrukking. Haar werk bestaat uit foto's die voornamelijk door haar ouders zijn gemaakt tussen de jaren ‘80 en het begin van de jaren 2000 met een compact camera, vergezeld van recepten die Goody heeft overgenomen uit Dalit-literatuur. Dalits vormen de allerlaagste groep in het hindoeïstische kastenstelsel, ze worden ook wel ‘de onaanraakbaren’ genoemd. De beelden tonen familieleden en vrienden, tijdens speciale gelegenheden en op momenten van dagelijkse vreugde - rond eten en de keuken.
Schrijven en fotograferen zijn verbonden met kracht. Toegang tot deze essentiële hulpmiddelen voor documentatie werd vaak geweigerd aan degenen aan de onderkant van de kastepiramide - de discriminerende en gewelddadige sociale rangorde van het hindoeïsme. Voor Goody waren de autobiografieën van de Dalits essentiële teksten, die haar hielpen haar eigen erfgoed beter te begrijpen. Vooral omdat meer mensen uit haar gemeenschap camera's gebruikten en bijdroegen aan een groeiend archief van het leven van de Dalits.
Afkomstig uit een familie van maatschappelijk werkers, begreep Goody het belang van afbeeldingen die het onderdrukkende kastenstelsel en de erbarmelijke omstandigheden van de Dalit-mensen documenteren. Haar onderzoek naar de eetcultuur en geletterdheid van de Dalits bracht dan ook het gebrek aan positieve publieke beeldvorming in verband met de gemeenschap aan het licht.
De foto's en recepten worden begeleid door keramiek dat lijkt op elementen van specifieke etenswaren. Het maken van deze objecten is een uitbreiding van Goody's kaste- en voedselonderzoek, omdat ze beeldhouwprocessen gebruikt om deze zware, vaak moeilijk te verteren geschiedenissen te overdenken en te doordenken, op een meer intieme en persoonlijke manier.
Rajyashri Goody

Rajyashri Goody (1990, Pune, India) is momenteel artist-in-residence aan de Rijksakademie Van Beeldende Kunsten, Amsterdam. Goody’s kunstpraktijk is gebaseerd op haar academische achtergrond en haar Ambedkarite-wortels. Door middel van schrijven, keramiek, fotografie en beeldhouwkunst probeert ze voorbeelden van alledaagse macht en weerstand binnen Dalit-gemeenschappen in India te ontcijferen en zichtbaar te maken.

Website: www.rajyashrigoody.com
Locatie: Worstenbrood Loods

Rajyashri Goody Eat With Great Delight
Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid