Ranita Roy

Bapi

Ranita Roy Bapi
Ranita Roy Bapi
Bapi, het video-essay van Ranita Roy, biedt een intiem en persoonlijk perspectief op de verwoestende gevolgen van de groeiende werkloosheid in India. Het essay schommelt tussen serene landschapsopnames en gesprekken binnen haar familie die opvallen door hun openhartigheid. Roy verwoordt de veranderde staat van haar relatie met haar vader, die als gevolg van een door stress veroorzaakte beroerte verlamd raakt, nadat hij door zijn werkgever was ontslagen.
Hoewel er vanuit een journalistische hoek overvloedig verslag wordt gedaan van werkloosheidskwesties, wordt zelden de daaruit voortvloeiende emotionele stress en ontwrichting binnen de familie vastgelegd. Door middel van verstilde landschappen, tedere familieportretten en openhartige gedachten probeert Roy het verdriet dat ze zelf ervaart te begrijpen, maar ook dat van haar familieleden te voelen.
Roy’s film dient als een visueel gedicht, gericht aan haar vader om haar liefde en zorg voor hem en zijn gezondheid uit te drukken, terwijl ze vertelt over haar hoop op een betere toekomst. Via het persoonlijke verhaal van haar familie laat de film ook indirect de economische achteruitgang in India en het onvermogen van de overheid om een sociaal vangnet te bieden, zien.
Het werk van Ranita Roy maakt onderdeel uit van de groepstentoonstelling Space to Breathe, samengesteld door Newsha Tavakolian en te zien in de Grote Kerk Breda.
Over Ranita Roy

Ranita Roy (1994, Howrah, India) is een visuele verhalenverteller uit India. Ze werkt met fotografie en video, met een focus op milieukwesties, sociale rechtvaardigheid en geestelijke gezondheid. Haar werk is gepubliceerd in The Washington Post Magazine, The New York Times, CNN, NPR, Al Jazeera, The Guardian, BBC en British Journal of Photography. In 2021 werd Ranita Roy genomineerd voor de Leica Oskar Barnack Award en geselecteerd voor de Magnum Foundation Photography and Social Justice Fellowship.

Website – www.ranitaroy.com
Locatie: Grote Kerk

Ranita Roy Bapi
Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid