Sara Hornig

How Not to Forget Yourself

Sara Hornig How Not to Forget Yourself
Kun je zowel moeder als kunstenaar zijn? Het idee dat de kunstenaar een individu is die alles opzijzet voor de kunst, is immers een lang gevierd modern idee. Sara Hornig worstelde ook met deze vraag. Terwijl zij aan haar nieuwe project werkte als onderdeel van het twee jaar durende ondersteuningsprogramma van BredaPhoto, werd ze in november 2021 moeder. Hornig realiseerde zich gaandeweg dat ze de focus van haar serie wilde verleggen naar het concept van het moederschap. Met haar serie How Not To Forget Yourself confronteert zij de kijker met de complexiteit van moederschap binnen de kunsten.
Uiteindelijk overstijgt How Not to Forget Yourself het persoonlijke door intieme portretten van haar en haar zoon te tonen. Moederschap binnen de kunstwereld is sinds de ‘roaring seventies’ steeds vaker een onderwerp geworden van vrouwelijke en mannelijke kunstenaars. Kunstenaars als Rineke Dijkstra, Marlene Dumas en Louise Bourgeois gebruikten hun artistieke praktijk om de problematiek onder de aandacht te brengen en aan te tonen dat moederschap verre van een eendimensionaal thema is. Ze maakten zo de weg vrij voor jongere generaties om het concept van het hebben van een gezin te omarmen. Tot op de dag van vandaag is het noodzakelijk om deze kwestie aan de orde te stellen. Want in de praktijk blijkt vaak dat wanneer een vrouwelijke kunstenaar moeder wordt, dit samenvalt met een terugval in carrièreperspectieven.
Over Sara Hornig

Sara Hornig (1984, Augsburg, Duitsland) studeerde af aan het Lahti Institute of Design in 2017. Ze werkt en woont in Vantaa, Finland. Sinds 2014 is haar werk te zien in diverse groepstentoonstellingen zowel in Finland als internationaal. In 2020 had ze haar eerste solotentoonstelling in het Northern Photographic Centre in Oulu, Finland. Ze is een van de deelnemers aan het BredaPhoto International Support Program in 2021-2022.

Locatie: Station

Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid