Tanya Habjouqa

We are all Children of 9 Months

Tanya Habjouqa We are all Children of 9 Months
Hoe krijg je kinderen als de toekomstige vaders zijn opgesloten en echtelijke bezoeken verboden zijn? Voor duizenden Palestijnse gevangenen die in Israëlische gevangenissen zitten, zonder de echtelijke rechten die aan Israëlische gevangenen wel zijn verleend, leek het een onmogelijke droom om hun gezin te laten groeien. Iets minder dan een decennium geleden werd er echter een oplossing bedacht: verborgen sperma in snoeppapiertjes, aanstekers en koekjespakjes. Deze voorwerpen werden heimelijk door de gevangenen doorgegeven aan hun vrouwen, die vervolgens gebruik maakten van de diensten van een vruchtbaarheidskliniek die hen hielp zwanger te worden door kunstmatige inseminatie.
Sinds 2012 hebben de vrouwen van 104 Palestijnse gevangenen op deze manier met succes kinderen verwekt, en er is een groeiende acceptatie voor deze praktijk. Veel van deze vrouwen aarzelden echter om over hun ervaring te praten, uit angst voor de gevolgen van de Israëlische autoriteiten.
Via haar project, We are all Children of 9 Months, graaft Tanya Habjouqa verhalen op over het tragische, soms komische en altijd bizarre fenomeen van ‘de bevalling’ aan beide kanten van de Groene Lijn (de geografische grens tussen Israël en Palestina). Van verhalen waarin wordt beschreven hoe sperma uit Israëlische gevangenissen werd gesmokkeld, tot verhalen over een Israëlische spermabank die alleen donaties accepteert van Joden die in het leger hebben gediend.
Tanya Habjouqa We are all Children of 9 Months
Over Tanya Habjouqa

Tanya Habjouqa (1974, Amman, Jordanië) is beeldend kunstenaar en pedagoog. Ze groeide op tussen Texas en het Midden-Oosten. In de afgelopen jaren zijn haar projecten geprezen door onder meer World Press Photo, TIME en het Smithsonian. Ze werkt samen met organisaties zoals Amnesty International om mediacampagnes in meerdere landen te maken. Habjouqa is lid van NOOR Images en mentor van het Arab Photography Documentary Program. Haar praktijk is gericht op gender, identiteit en sociaal-politieke kwesties in het Midden-Oosten.

Website: www.tanyahabjouqa.com
Locatie: Backer en Rueb (kantoor)

Tanya Habjouqa We are all Children of 9 Months
Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid