Tim Hetherington

Sleeping Soldiers

Tim Hetherington Battle Company - Doc Kelso sleeping
Zonder geweren en oorlogsgeschut zien de slapende Amerikaanse soldaten in de beelden van Tim Hetherington er vredig en bijna kinderlijk uit in hun kwetsbaarheid. Van 2007 tot 2008 volgde Hetherington de inzet van een peloton US Airborne Infantry gestationeerd in de Korengal-vallei in Oost-Afghanistan. Hetherington onthult de breekbaarheid van de soldaten door ze in hun slaap te fotograferen. Vergelijkbaar met de martelaren van de oorlog tussen Iran en Irak, geportretteerd in de serie van Saba Alizadeh in deze tentoonstelling, voegt Hetherington gelaagdheid toe aan de beelden. Want in het belang van het hooghouden van een collectieve militaire identiteit, wordt juist de persoonlijkheid van de mannen vaak genegeerd.
Zulke intieme momenten van ontspanning en tederheid bieden een tegenwicht voor de reguliere reportages die verhalen van alerte soldaten met uitgestreken gezichten laten zien. Deze serie getuigt van Hetheringtons vermogen om zowel het vertrouwen van de door hem geportretteerde personen te winnen, als ook de kijkers een gevoel van empathie te geven.
Het werk van Tim Hetherington maakt onderdeel uit van de groepstentoonstelling Space to Breathe, samengesteld door Newsha Tavakolian en te zien in de Grote Kerk Breda.
Over Tim Hetherington

Tim Hetherington (1970-2011, Liverpool, VK) was geïnteresseerd in het vastleggen van de gevolgen van oorlogsgeweld. Hetherington ontving verschillende prestigieuze beurzen. Zijn aanpak en ideeën over het communiceren van beelden zijn opmerkelijk: hij werkte via verschillende media en distributieplatforms om een ​​zo breed mogelijk publiek te bereiken. De meerdere producties die voortkwamen uit zijn tijd in Afghanistan in 2007, getuigen van zijn toewijding om ervoor te zorgen dat documentair werk wordt gezien, gehoord, gelezen en gevoeld. Terwijl hij verslag deed van het conflict in Misrata, Libië, kwam Tim Hetherington op 20 april 2011 om in een vuurgevecht.

Locatie: Grote Kerk

Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid