Uma Bista

Stay Home, Sisters

Uma Bista Stay Home, Sisters -Kathmandu, Nepal
“Ik zat twaalf dagen vast. Ik mocht niet naar buiten in het zonlicht, ik mocht geen mannelijke familieleden zien. Ik herinner me nog die dagen en nachten, vol angst en onzekerheid, mijn ogen op het plafond gericht terwijl lichtstralen kwamen en gingen. Dit was mijn eerste menstruatie. Het kostte tijd om het taboe rond menstruatie te begrijpen – ik probeer het nog steeds te begrijpen.” Uma Bista put uit haar persoonlijke ervaring voor een foto-essay waarin ze de psychologische gevolgen van Chhaupadi visualiseert. Dit is een hindoeïstische gewoonte die in theorie illegaal is. Maar in bepaalde gebieden van Nepal moeten menstruerende vrouwen zich nog steeds isoleren en dan een teruggetrokken bestaan leiden in een hut, ver van hun huis.
Bista onderzoekt de effecten van deze praktijk op de fysieke gezondheid en het mentale welzijn van jonge meisjes en vrouwen. Door middel van de foto's roept ze belangrijke vragen op over het blijvende psychologische trauma dat jonge vrouwen ervaren als gevolg van het ritueel, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Ze bevraagt ook het daaruit voortvloeiende en voortdurende conflict tussen de oudere en de jongere generatie vrouwen. Terwijl de oudere vrouwen deze gebruiken onveranderlijk in stand willen houden, weigeren jongere vrouwen zich aan de beperkende grenzen van deze bijgelovige regels te conformeren.
Haar serie Stay Home, Sisters - die zich op het snijvlak van documentaire- en geënsceneerde fotografie bevindt - legt een therapeutisch proces vast, waardoor ze een persoonlijk en trauma onderzoekt via visuele media. Het is veelbetekenend dat het project ook de weg vrijmaakt voor cruciale gesprekken die de heersende sociaal-culturele taboes rond menstruatie bestrijden.
Het werk van Uma Bista maakt onderdeel uit van de groepstentoonstelling Space to Breathe, samengesteld door Newsha Tavakolian en te zien in de Grote Kerk Breda.
Over Uma Bista

Uma Bista (1990, Kathmandu, Nepal) is een documentaire fotograaf. Ze werkt aan visuele verhalen die zich richten op kwesties van sociale, culturele, familiale, persoonlijke, politieke en psychologische perspectieven op genderongelijkheid in Nepal. In 2019 werd Bista genoemd in de jaarlijkse wereldwijde zoektocht naar talent van het British Journal of Photography, “Ones to Watch”.

Locatie: Grote Kerk

Uma Bista Stay Home, Sisters -Kathmandu, Nepal
Uma Bista Stay Home, Sisters -Kathmandu, Nepal
Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid