Yael Martinez

Firefly

Yael Martínez Firefly
Firefly is een fotografisch essay over veerkracht, waarin degenen die door geweld worden geraakt, spreken door middel van beelden. In Mexico hebben gewelddadige drugskartels en de straffeloosheid van corrupte lokale autoriteiten het leven van duizenden gezinnen ontwricht, wat leidt tot talloze onopgeloste vermissingszaken.
Yael Martínez voelde zich gedreven te visualiseren wat de families van deze mensen meemaken in het licht van al het turbulente geweld dat zijn land in zijn greep houdt. Hij concentreert zich op de veerkracht van gemeenschappen die zijn gebroken door de staat en de georganiseerde misdaad en brengt zo hun buitengewone wil om ondanks hun verdriet hoopvol te blijven in beeld. Martinez perforeerde zijn afbeeldingen met een priem om Mexico symbolisch weer te geven - een land waar geweld in alles doordringt.
Door licht door de geperforeerde foto's te laten schijnen, onthult Martinez wat niet zichtbaar is. Hierdoor creëert hij een manier voor de stemmen van mensen die niet gehoord worden om dóór de ondoorzichtigheid van verdriet te dringen. Het levert een dieper begrip van hoop op en het moedigt veerkracht en grenzeloos mededogen aan.
Het werk van Yael Martínez maakt onderdeel uit van de groepstentoonstelling Space to Breathe, samengesteld door Newsha Tavakolian en te zien in de Grote Kerk Breda.
Over Yael Martínez

Yael Martínez (1984, Taxco, Mexico) is als associative lid verbonden aanMagnum Photos Agency. Hij ontving in 2022 de Wayfinder Award, uitgereikt door National Geographic, en is lid van The National System of Creators in Art in Mexico. Hij won de regionale prijs van de World Press Photo in Noord- en Midden-Amerika, in de categorie Open formaat in 2022. Zijn werk is gepubliceerd door onder andere National Geographic, Lens, New York Times, Vrij Nederland en Aperture.

Website – www.yaelmartinez.com

Locatie: Grote Kerk

 

Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid