Zainab

The Weight of Snow On Her Chest

Zainab The Weight of Snow On Her Chest
Zainab groeide op in Kasjmir, een van de dichtst gemilitariseerde zones ter wereld. Genesteld in de Himalaya-regio, en vaak het ‘Paradijs op aarde’ genoemd, wordt Kasjmir door zowel India als Pakistan als hun eigen grondgebied opgeëist. Het recht op zelfbeschikking wordt de Kasjmiri's ontzegd. In 1948 kwam er vanuit de Verenigde Naties een mandaat voor een volksraadpleging om het territoriale geschil op te lossen; dat werd nooit uitgevoerd. Sindsdien zijn er burgeropstanden geweest, evenals een gewapend verzet in het door India bestuurde deel van Kasjmir. Het slepende conflict duurt ondertussen al zeven decennia.
In 2019 schafte de Indiase regering artikel 370 van de grondwet af, dat de inwoners van de staat Jammu en Kasjmir symbolische autonomie toekende. Dit werd gevolgd door een periode die werd gekenmerkt door een militaire belegering en een langdurige stroomstoring, waardoor de toegang tot telefoons of internet compleet verdween. The Weight of Snow On Her Chest werd gemaakt in de nasleep hiervan.
In haar werk geeft Zainab een portret weer van een huis in bezet gebied. Deze beelden visualiseren de verstikking en angst van het dagelijks leven in een regio waar zowel identiteit als bestaan voortdurend worden bedreigd. Zainab toont haar werk begeleid door verzen die de situatie in haar thuisland illustreren. Zo worden haar foto’s tot metaforen gevormd.
Zainab The Weight of Snow On Her Chest
Zainab

Zainab (1998, Srinagar, Kasjmir) is een beeldend kunstenaar gevestigd in Kasjmir. Haar betrokkenheid bij fotografie is meestal persoonlijk en weerspiegelt haar ervaringen met overleven in een gemilitariseerde regio. Ze is een van de stichtende leden van Her Pixel Story, een collectief voor vrouwelijke fotografen uit Kasjmir om na te denken over hun ideeën en werk.

Locatie: Backer and Rueb (kantoor)

Zainab The Weight of Snow On Her Chest
Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid