Asko|Schönberg en BredaPhoto presenteren de première van Islands

Nieuw werk van componist Richard Ayres in samenwerking met kunstenaarsduo Nest

Nest Islands 2022
Op 8 december brengt Asko|Schönberg in samenwerking met BredaPhoto Islands, het nieuwste werk van componist Richard Ayres, in première. Samen met kunstenaarsduo Nest schept Ayres negentien imaginaire eilanden, waarin livemuziek, elektronica, beeldende kunst, fotografie, video en performance samengaan.
‘Eén van de meest eigenzinnige en originele componisten van dit moment. Het enige voorspelbare aan zijn premières is dat ze onvoorspelbaar zijn’. – The Times (2020) over Richard Ayres
Imaginaire eilanden

Islands is op-en-top Ayres: fantasierijk, humorvol, eclectisch, eigenzinnig en kleurrijk.
Ayres, geboren in Cornwall aan de Atlantische kust, zoefde als kind al nachtenlang met zijn bed als boot over de zeven zeeën. Een bijzonder boek activeerde die jeugdherinnering: Pocketatlas van afgelegen eilanden van de Duitse Judith Schalansky. Ayres creëerde zijn niet-bestaande eilanden als onderdeel van zijn gedachte-experiment dat werd ingegeven in tijden van de Corona-pandemie en klimaatcrisis: ‘Perhaps, I thought, the ancient art of dreaming or imagining might be the future of travel if our planet is to survive. An interesting thought-experiment.’
Tijdens het componeren van Islands werd de componist onderweg door de onzekere werkelijkheid ingehaald. Zijn eilanden liepen er in sommige gevallen absurdistische, rauw-realistische, melancholieke en parodiërende randjes door op.

Mix van kunstvormen

Kunstenaarsduo Nest (Wiesje Peels en Trijntje Keijser, moeder en dochter) ontwikkelde op uitnodiging van BredaPhoto in nauwe samenwerking met Ayres hun eigen beeld van zijn eilanden. De werkwijze van Nest sluit aan bij die van Ayres: beiden werken vanuit een beeldende wereld die vaak beginnen bij getekende schetsen. Dit tekenen wordt ook een live onderdeel van de performance. De voor Nest kenmerkende stijl waarin ze met middelen als fotografie, film en beeldende kunst voortbouwen op hun eigen sterke visuele wereld, sluit naadloos aan op het werk van Richard Ayres. Het samengaan van de verschillende kunstvormen resulteert in een zinnenprikkelende, planeetvriendelijke wereldreis van een klein uur.

Islands:
Asko|Schönberg
Richard Ayres componist
kunstenaarsduo Nest: Wiesje Peels en Trijntje Keijser artworks and staging
Jurjen Hempel dirigent

gemaakt in opdracht van Asko|Schönberg
een samenwerking met BredaPhoto
tot stand gekomen met steun van Fonds Podiumkunsten


Islands is te zien

Donderdag 8 december 2022, Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ, 20:15 uur – première
Zaterdag 1 april 2023, Rotterdam, De Doelen, 20:15 uur

Meer informatie en tickets vind je op de website van Asko Schönberg.

Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid