Friso Wijnen nieuwe directeur BredaPhoto

Het bestuur van BredaPhoto heeft Friso Wijnen benoemd tot nieuwe directeur. Zowel het bestuur als het team van BredaPhoto zijn verheugd dat zij met de aanstelling van Wijnen een directeur hebben gevonden die met zijn talent en bewezen capaciteiten de ambitieuze organisatie mee kan nemen naar een hoger niveau, en zowel lokaal als nationaal en internationaal duurzame relaties kan leggen en verstevigen. Friso Wijnen treedt op 1 juli 2023 aan en volgt daarmee Fleur van Muiswinkel op die in januari afscheid nam van BredaPhoto.
Foto: Bart Koetsier Friso Wijnen

Hilda Vliegenthart, bestuursvoorzitter van BredaPhoto, kijkt uit naar de komst van Friso Wijnen. “In de gesprekken die wij met hem voerden, raakte hij ons door zijn focus niet alleen te leggen op het internationale terrein van de fotografie waar BredaPhoto inmiddels opereert, maar ook op een betekenisvolle wijze de verbinding te willen blijven zoeken met Breda en haar inwoners. Op die manier zal hij zich ervoor inzetten om de visuele verhalen die ertoe doen in de wereld, samen met de stad over het voetlicht te brengen. BredaPhoto zal hierbij op natuurlijke wijze blijven aansluiten bij de drie pijlers van de stad: Groen, Gastvrij en Grenzeloos.”

 

Friso Wijnen werkt momenteel als hoofd cultuur en communicatie op de Nederlandse ambassade in Frankrijk. Beide onderwerpen, cultuur en communicatie, vormden in de afgelopen twintig jaar de rode draad in de loopbaan van Wijnen bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo was hij voorafgaand aan zijn huidige functie in Parijs onder andere actief als hoofd pers en culturele zaken in Spanje, als woordvoerder op het ministerie en als projectleider communicatie voor het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie vanuit de Rijksoverheid.

 

Dat Friso Wijnen nu Parijs verruilt voor Breda komt voort uit zijn liefde voor de kunst en zijn ambitie om een uitdagende culturele organisatie als BredaPhoto extra wind in de zeilen te blazen. Wijnen vertelt met trots: “BredaPhoto is de organisatie achter een fotofestival met allure dat in twintig jaar tijd is uitgegroeid tot een belangrijk internationaal podium voor fotografie. Ik kijk ernaar uit om samen met het ervaren team de organisatie BredaPhoto nog een stap verder te brengen in professionaliteit en zichtbaarheid.”

 

Over BredaPhoto

BredaPhoto is de organisatie achter het meest toonaangevende internationale fotofestival van de Benelux, dat om het jaar plaatsvindt en altijd een maatschappelijk relevant thema heeft: het BredaPhoto Festival. De meest recente editie getiteld Theatre of Dreams was te zien van 8 september tot en met 23 oktober 2022 en toonde werk van ruim 60 internationale fotografen en kunstenaars. Maar BredaPhoto is meer dan een tweejaarlijks festival. De stichting BredaPhoto organiseert ook buiten het festival om verschillende tentoonstellingen en educatieve programma’s en gaat bijzondere samenwerkingen aan. Zo staat op 1 april Islands van componist Richard Ayres en kunstenaarsduo Nest geprogrammeerd in De Doelen in Rotterdam: een co-productie van BredaPhoto met Asko Schönberg. In de Finse stad Lahti opent op 10 mei Asetus / Settings, een groepstentoonstelling van vijf BredaPhoto talenten als onderdeel van het visuele kunstfestival Utopias Lahti. Daarnaast werken BredaPhoto en Stichting Grote Kerk Breda momenteel samen aan een internationale fotografietentoonstelling voor dit najaar met de Franse partner Atelier EXB.

 

Over Friso Wijnen

Friso Wijnen behaalde in 1991 een Master Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna onder andere in Madrid en Brussel voor hij in dienst trad bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds 2018 is hij Hoofd Cultuur en Communicatie Nederlandse ambassade in Frankrijk en tevens eindverantwoordelijke voor Nederlands cultureel centrum in Parijs: Atelier Néerlandais. In deze functie werkt hij nauw samen met onder meer Paris Photo, PhotoSaintGermain en Les Rencontres d’Arles en World Press Photo. Friso Wijnen is ook bestuurslid van het Van Doesburghuis in Meudon-Val-Fleury.

Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid