Tina Farifteh - Vrije Vogels

Een eerbetoon aan Jina Mahsa Amini en alle moedige vrijheidsstrijders in Iran

Tina Farifteh - Vrije Vogels (still) Foto: Reinout van den Bergh
Tina Farifteh - Vrije Vogels

Een eerbetoon aan Jina Mahsa Amini en alle moedige vrijheidsstrijders in Iran

Vogels kennen geen landsgrenzen en vliegen vaak vrij rond. In Iran, een land waar mensenrechten onder druk staan, dragen ze veel betekenissen in zich; in kunst of op grafstenen van vrijheidsstrijders, symboliseren vogels onder andere puurheid, schoonheid en vrijheid.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Vrije Vogels die BredaPhoto samen met de Grote Kerk Breda maakt, heeft het team van BredaPhoto kunstenaar Tina Farifteh gevraagd haar eigen invulling te geven aan ‘vrije vogels’. Farifteh wist meteen dat ze de mensen in Iran die hun vleugels niet meer kunnen spreiden, wilde eren.

Op 16 september 2023 is het een jaar geleden dat de Koerdisch-Iraanse Jina Mahsa Amini stierf nadat de moraalpolitie van het islamitische regime haar met geweld had opgepakt. De bevolking ging massaal de straat op om in haar naam hun rechten op te eisen. Voor meer dan vijfhonderd van hen betekende dit de dood, tienduizenden anderen zijn sindsdien opgepakt. Als eerbetoon aan iedereen die het afgelopen jaar in Iran voor vrijheid vocht, maakt Tina Farifteh de installatie Vrije Vogels.

De installatie Vrije Vogels van Tina Farifteh is van 16 september t/m 29 oktober 2023 te zien in Galerie Ecker, Markendaalseweg 18 in Breda. Toegang is gratis.

Bezoek ook de tentoonstelling Vrije Vogels – door de lens van internationale fotografen in de Grote Kerk Breda. Kijk voor meer informatie op bredaphoto.nl

 

Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid