Vrije Vogels

door de lens van internationale topfotografen

© Kyunghee Lee
© Yoshinori Mizutani
Vrije Vogels - door de lens van internationale topfotografen

16 september t/m 3 december 2023

Locatie: Grote Kerk Breda

Openingstijden: ma t/m za 10-17 uur, zo 13-17 uur

De Grote Kerk is soms gesloten i.v.m. evenementen, zoals de Singelloop op zondag 1 oktober. Check voor een bezoek altijd even de agenda.

Tickets

Volwassenen betalen € 4,- entree (incl servicekosten) – klik hier voor tickets

Onder 18 jaar | BredaPas | Welkom in het Museum (VluchtelingenWerk Nederland): gratis toegang
Vrienden van de Grote Kerk Breda of BredaPhoto | Gildeleden | Leden van het Genootschap: gratis toegang

 

De mens heeft altijd gedroomd van vliegen. Maar het lukt ons nog steeds niet dat op dezelfde vrije manier als vogels te doen. Misschien is dat waardoor ze ons zo fascineren. De kleurrijke veren, de sierlijke beweeglijkheid, de kracht van hun vleugels, de verleidelijke zang en de magische dans in de lucht hebben door de eeuwen heen veel kunstenaars geïnspireerd. De Grote Kerk Breda en BredaPhoto bundelen hun krachten en brengen dit najaar 14 internationale topfotografen die hun eigen visie op deze wonderlijke wezens geven samen in de tentoonstelling Vrije Vogels.
Nederlandse première

Albarrán Cabrera, Roger Ballen, Graciela Iturbide, Leila Jeffreys, Rinko Kawauchi, Michael Kenna, Kyunghee Lee, Christophe MaoutByung-Hun Min, Yoshinori Mizutani, Paolo Pellegrin, Bernard Plossu, Pentti Sammallahti en Terri Weifenbach zijn de hedendaagse fotografen uit elf verschillende landen die elk hun eigen artistieke visie op vogels geven. Ze zijn samengebracht door Atelier EXB in de serie boeken Des oiseaux en nu ook in een tentoonstelling. In de Grote Kerk Breda beleeft deze tentoonstelling onder de titel Vrije Vogels haar Nederlandse première. Bovendien is hier voor het eerst het werk van Kyunghee Lee te zien, de meest recente toevoeging aan de reeks.

 

Volière van de wereld

Vrije Vogels is als een volière van de wereld, van bekende stadsvogels tot de vogels in verre landen. De verschillende perspectieven van de fotografen nodigen de bezoeker uit om de vogels te bewonderen in hun leefomgeving. Soms als snel passerende schaduwen tegen het felle licht van de zon, dan weer oog in oog in close-up. De foto’s tonen de verscheidenheid aan werelden waarin vogels leven en roepen tegelijkertijd vragen op over bedreigingen voor hun leefomgeving, waarvan klimaatverandering de meest alarmerende is. Dat de tentoonstelling plaatsvindt in de Grote Kerk Breda geeft de tentoonstelling een extra dimensie; van oudsher worden vogels en hun vleugels gezien als symbool van verbinding tussen de mens en het hogere.

Randprogramma Vrije Vogels

Rondom de tentoonstelling Vrije Vogels organiseren de Grote Kerk Breda en BredaPhoto een uitgebreid randprogramma. Zo ontwikkelden we de speurtocht voor jong én oud om zowel in de tentoonstelling als in de kerk zelf vogels te spotten. In samenwerking met Filmhuis Breda is er een toepasselijk filmprogramma met onder meer de veelbekroonde documentaire All That Breathes van regisseur Shaunak Sen en de jeugdfilm Kauwboy. Ook staan er inlooprondleidingen op zaterdagmiddag en orgelconcerten op het programma. Klik hier voor een overzicht van de activiteiten.

Vrije Vogels is een coproductie van de Grote Kerk Breda en BredaPhoto en komt tot stand in nauwe samenwerking met Atelier EXB. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Breda.
Tina Farifteh - Vrije Vogels
Vrije Vogels inspireert Tina Farifteh

BredaPhoto zou BredaPhoto niet zijn als er naast gevestigde internationale fotografen niet ook aanstormend talent wordt getoond. De Iraans-Nederlandse kunstenaar Tina Farifteh was in 2018 één van de studenten die deelnam aan het BredaPhoto International Talent Programme en toonde haar Killer Skies op het festival. Voor haar afstudeerproject The Flood in 2021 ontving zij vele awards, ze cureerde een tentoonstelling met werk van Iraanse vrouwelijke kunstenaars bij Melkweg Expo en werkt momenteel aan de documentaire Kitten of Vluchteling. In Galerie Ecker, op een steenworp afstand van de Grote Kerk Breda, toont Tina Farifteh haar eigen visie op Vrije Vogels.

Meer Breda ontdekken?

Met het aanvullende programma van fototentoonstelling Vrije Vogels wordt op verschillende manieren een link gelegd tussen de onderwerpen in de tentoonstelling en de stad Breda. Een bezoek aan Vrije Vogels kan eenvoudig uitgebreid worden met verdiepende activiteiten in en om de kerk. Over dit programma volgt later meer informatie.

Ook een historische stad als Breda richt zijn blik op de toekomst. Het Breda van morgen is een duurzame en groene stad waar het goed toeven is. Dat merk je als je in de stad op ontdekking gaat. Laat je verrassen door alles wat de stad je te bieden heeft en voel je welkom in het gastvrije Breda. Meer info: www.explorebreda.com

Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid