Books on Tour - Suriname

in Nieuwe Veste

Op zondagmiddag 13 oktober staat het literair-culturele programma Books on Tour in het teken van Suriname. Tijdens deze editie ligt het accent niet alleen op taal en gesproken woord maar ook op beeld en fotografie. In Nieuwe Veste in Breda ontvangt presentator Diederik Samwel de auteurs Karin Amatmoekrim en Roline Redmond, de fotografen Michelle Piergoelam en Sebastian Koudijzer en zijn broer spoken word artiest Tyler Koudijzer. Samwel, die zelf ruim zes jaar in Suriname woonde en werkte, gaat met zijn gasten in op hun bijzondere band met de voormalige kolonie.

Locatie: Nieuwe Veste Breda

Datum: 13 oktober 2024

Prijs: €12 – €5 (CJP)

Tickets te koop op de website van Nieuwe Veste

Diederik Samwel ontvangt deze middag de volgende gasten:

Karin Amatmoekrim
Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 1976), is een Surinaams-Nederlandse schrijver die in 2011 doorbrak met de roman Het Gym over een Surinaams meisje dat zich op school en daarbuiten staande probeert te houden in een witte omgeving. Vorig jaar publiceerde Amatmoekrim een goed ontvangen biografie over Anil Ramdas, de publieksversie van haar proefschrift waarna ze als hoogleraar Nederlands werd aangesteld. Eerder schreef ze De man van veel, over de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom. Momenteel is ze bezig met een boek over de geschiedenis van Suriname. Daarnaast schrijft Amatmoekrim regelmatig korte verhalen en opiniestukken in De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en De Correspondent.

Tyler & Sebastian Koudijzer
De broers Tyler (1990) en Sebastian (1993) Koudijzer brengen woord en fotografie samen. In 2023 reisden zij met samen naar Suriname om het verhaal van hun familie te achterhalen. Zo gingen zij de herinneringen en tori’s (verhalen) van hun (over)grootouders achterna. Hun ervaringen tijdens deze zoektocht leidden tot de expositie De gesuikerde onderneming, die deze maanden is te zien tijdens de BredaPhoto-expositie. De broers vullen elkaar aan: waar Sebastian zich uitleeft met zijn camera, brengt Tyler zijn herinneringen en gevoelens tot uiting in geschreven en gesproken woorden.

Michelle Piergoelam
De Rotterdamse kunstfotograaf Michelle Piergoelam (1997) staat bekend om het creëren van visuele verhalen waarin ze culturele tradities, mythen en herinneringen met elkaar verweeft. Door in te zoomen op details en nachtelijke elementen in haar composities op te nemen, prikkelt Piergolam de verbeelding. Ze maakt bewust gebruik van inheemse legendes, geografie en antropologie om onderbelichte delen van de geschiedenis van Suriname te delen. Tegelijkertijd probeert ze recht te doen en aan de Surinaamse traditie van het vertellen van verhalen. Met haar project The Untangled Tales ontving ze prestigieuze prijzen en nominaties en prijzen, zoals Blurring the Lines.

Roline Redmond
Cultureel antropoloog en schrijfster Roline Redmond (Paramaribo, 1949) was in Suriname op haar zestiende de winnaar van een essay over het belang van vrijheid. In Nederland deed ze onderzoek naar de multiculturele samenleving, met name over de positie van zwarte en migrantenvrouwen. Met haar boek De Doorsons: op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied (2021) won Redmond in 2022 de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. In september verschijnt van haar hand De wasvrouw van de Drambrandersgracht, een semi-autobiografische verhalenbundel over een Surinaamse familie die zich van het slavernijverleden probeert te ontdoen.

Lindsey Soetodrono
Lindsey Soetodrono (Den Bosch, 2001) is een multidisciplinaire kunstenaar, danser en performer en studeert dit jaar af aan het St. Joost School of Arts & Design. Ze ontwikkelt meeslepende ervaringen rondom de impact van het koloniaal verleden op de Surinaams-Javaanse gemeenschap. Met haar persoonlijke zoektocht naar de oorsprong en complexiteit van intergenerationele trauma hoopt ze bepaalde patronen te doorbreken en bewustwording te creëren over de doorwerking van koloniaal geweld in een postkoloniale samenleving als Nederland.

Deze Surinaamse editie van Books on Tour wordt georganiseerd in samenwerking met FOTODOK in het kader van BredaPhoto en is mede mogelijk gemaakt door Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.