Grote Kerk Breda

Newsha Tavakolian - Space to Breathe

Newsha Tavakolian
BredaPhoto presenteert in samenwerking met De Grote Kerk Breda met trots de tentoonstelling Space to Breathe, samengesteld door Magnum-fotograaf Newsha Tavakolian (1981, Teheran, Iran). In een indrukwekkende carrière van meer dan 25 jaar heeft Tavakolian een breed scala aan sociale en politieke verhalen over de hele wereld behandeld. In het afgelopen decennium is haar focus verschoven naar een meer conceptueel-creatieve praktijk. Met deze tentoonstelling gaat ze de dialoog aan met 16 fotografen die in haar vroege carrière een belangrijke rol hebben gespeeld, haar hebben geïnspireerd of haar werk in een ander perspectief hebben geplaatst.

De rode draad van de tentoonstelling vind je terug in de verschillende series die Tavakolian sinds 2010 maakt, zoals Listen, Look en Blank Pages of an Iranian Photo album. Het gaat over de dialoog met fotografen die, net als Tavakolian, documentairefotografie met zelfreflectie benaderen. Sommige fotografen beschouwen hun camera als een wapen waarmee ze kunnen reageren op politieke fenomenen.  Maar de fotografen die in deze tentoonstelling te zien zijn, kiezen ervoor hun lens te gebruiken als middel om persoonlijke verhalen te delen. Deze fotografen vertegenwoordigen mensen die zijn geraakt door een trauma, of gaan ze moedig in op een introspectief onderzoek naar persoonlijke omstandigheden. Wat al deze projecten gemeen hebben, is een gevoel van intimiteit waarmee zij de kijkers willen betrekken bij individuele en collectieve kwetsbaarheid.

Door creatieve benaderingen van sociale documentairefotografie visualiseren de fotografen gedachten en gevoelens die vaak niet onder woorden te brengen zijn. Daarmee bieden ze ruimte om na te denken en mee te voelen met degenen die, ondanks moeilijke politieke, economische of persoonlijke omstandigheden, hoopvol blijven en streven naar verandering.

Space to Breathe gaat over het creëren van ruimte waar mensen hun verhalen kunnen vertellen, luisteren, reflecteren en verwerken.

Practical Information

Grote Kerk Breda bevindt zich in het historische centrum van Breda.

Adres
Grote Kerk Breda
Kerkplein 2

Faciliteiten
Toiletten
Vele verschillende cafés en restaurants in de buurt

Wij gebruiken cookies om een optimale ervaring te creëren. Ga voor meer informatie naar ons Privacybeleid